TROP translates the ancient rainy roofs of Shaoxing into “a villa”

the roofs of shaoxing

Shanghai-based practice TOO: land + open space completes his “villa” in Shaoxing, a town south of the Yangtze River in China. here visitors can get lost in a network of alleys, bridges and canals. the built fabric of the area is defined by its irrigation system and ancient roofs covered with overlapping tiles – elements that guided the design of the contemporary villa.

Drawing inspiration from this architectural technique, the TROP design team creates a water feature at the “finish yard”. the delicate roof structure not only captures the essence of the old roof, but also highlights the architectural history of shaoxing. by creating a rain effect, this artistic installation becomes the “pride and pleasure” of the shaoxing heritage.

image © Studio DID

the atmosphere of a “villa”

with the design of his “villa”, TROP (see more here) was also inspired by the environment of Shaoxing. Paying special attention to the relationship between rooftops and water runoff, the team recognized how rooftops direct water through gutters, managing rainwater throughout the city. present-day shaoxing town receives a lot of rain every year, sometimes resulting in flooding. the project marks a celebration of this stormwater management.

the design team notes the importance of rain as a defining feature of the region, which children ‘can never forget the scene of the rain hitting the eaves. each end of summer follows a rainy season. after dripping from the gutters for a few days, the summer quickly fades. “The rain beating the eaves” carries the memory of the season for the generations who live in jiangnan. in celebration of the rainy city, TROP: terrains + open space aims to translate childhood memory into a built space.

TOO a villa
image © Studio DID

trop: land + open space organizes an ecology

TOO MUCH: the grounds + the open space integrate a natural plantation combined with sculptural spherical shrubs to create a new ecology within his “villa”. the design hopes to create a zen village south of the yangtze river. the plants focus on the feeling of interesting natural village of the south of the Yangtze River and the ancient ecological cities.

in the design, the eaves, ridges and the water landscape of the jiangnan water village are integrated. walking there is like walking along the river of the ancient city, and the roof pours over the people, bringing a cultural atmosphere. the rhythmic, opening and closing space is formed by landscaped walls, corridors and plants. from the penetrating view of the space to the grandeur and vitality of the front yard, then to the zen tranquility of the courtyard below, several spaces form different atmospheres of space.

TOO a villa
image © yuan wei kang

TOO a villa
image © Studio DID TROP translates the ancient rainy roofs of Shaoxing into
image © Studio DID